
Micii constructori
Mesteritul și construitul, artizanatul și mestesugurile din pedagogia Waldorf oferă copiilor ocazia de a-și dezvolta abilitățile practice și cognitive într-un mod concret și tangibil. Atunci când copiii creează ceva cu propriile mâini, se angajează într-un proces holistic, care implică atât gândirea analitică, cât și creativitatea. Astfel, aceste activități îi ajută să își dezvolte abilități motorii fine, să-și îmbunătățească coordonarea mână-ochi și să învețe să fie mai atenți la detalii.
În Grădina lui Peticel avem o deviză: tot ce se poate face cu mâna noastră, facem! Într-o lume a consumului, în care totul este luat de-a gata, în care nu mai există respect pentru lucruri, deoarece totul poate fi înlocuit, imediat și fără efort, încercăm să naștem în copii ideea de a face singur. Orice iese din mâinile tale este încărcat de însemnătate și ai pus energie, timp și efort în el, iar asta îl face valoros. Mult mai mult respect au copiii față de ceea ce au construit ei înșiși față de lucrurile cumpărate, de duzină.
Dincolo de mândria de a vedea rezultatul muncii tale este vorba și despre a învață efectiv un meșteșug, de a lucra în echipa, de a face un plan și de a-l urmă.
O mare atenție o acordăm reciclării și refolosirii. O banca ruptă devine panou la căsuța, paletii devin pereți, cauciucurile devin ghiveciuri, borcanele devin lampioane și așa mai departe. Nimic nu se aruncă până nu ai încercat să îl refolosești.
