
Grădina lui Peticel
After school de inspirație Waldorf
Gradina lui Peticel este un after school inspirat de principiile Pedagogiei Waldorf și Antroposofia lui Rudolf Steiner. Nu este numai un loc unde copii beneficiază de servicii de tip afterschool ce presupun îngrijirea si supravegherea lor ci si de programe educaționale, de dezvoltare personală si cand e nevoie de intervenții psihoterapeutice si consiliere, bazate pe experiența din psihoterapie analitică si psihopedagogie.
Cum a apărut acest afterschool?
Grădina lui Peticel a apărut din nevoia de a duce proprii copii la un after school. Peste tot ne loveam de sloganul și mentalitatea “școală după școală” ceea ce sună la fel de bine ca "munca după munca"…Ne-am dorit un loc diferit unde copii să poată crește așa cum creșteam noi cândva…fericiți! A apărut mai în glumă mai în serios sloganul nostru “viață după școală” (de atunci pe această expresie ne clădim experiența). Dar sloganul nu rezolva problema … Ce facem cu copiii? Unde îi ducem?
“Ce ar fi dacă în loc să mă angajez în altă parte și să ducem copiii la un after school am deschide noi unul așa cum ne-am dori?”. Zis și făcut…
Au trecut de atunci 6 ani frumoși în care Grădina lui Peticel s-a tot transformat și dezvoltat.
Am început activitatea cu patru copii, dintre care doi ai noștri. Am ajuns destul de repede la 15. Un an am rămas așa, neavând spațiu suficient. dar, odată cu noul sediu, o casă mare și o curte superbă, numărul copiilor a crescut la 25. Au fost multe cereri și am fost nevoiți să facem o selecție. 40 de copii înscriși pe 20 de locuri nu sunt ușor de gestionat. Așa am ajuns la efectivul maxim de copii. De atunci au plecat și au tot venit, unii cresc și își iau zborul din cuib, alțîi ies din oul grădiniță și ajung la noi...viață își urmează cursul, iar noi îi însoțim cu drag,
Au avut loc multe schimbări...Uneori glumim între noi spunând că avem o casă vie care se transformă odată cu noi, în funcție de nevoile copiilor. Un loc de joacă devine loc de discuții seriose, atunci când cresc. Biblioteca se mută și face loc bucătăriei de lemn, pentru bucatrii noi ce vin de la grădiniță. Totul se transformă și locul acesta pare că a fost creat special pentru noi. Nu a rămas piatră în curte nemutata, bucățică de pământ nesapata, floare neîngrijită și copac neiubit.
Istoria în imagini

Principiile pe care ne bazăm activitatea




Respectarea dezvoltării naturale a copilului
În cadrul after school-ului Waldorf, recunoaștem că fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare și că procesul de învățare dar si activitățile zilnice ar trebui să se desfășoare în concordanță cu această evoluție individuală.




Educația prin experiență și activități practice
Oferim copiilor noștri oportunitatea de a învăța prin experiențe tangibile și activități practice atelierele de lucru manual, grădinaritul, gătitul, tamplaria, artele plastice și alte activități manuale îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile practice, gandirea, vointa și creativitatea.




Arta ca instrument de învățare
Arta ocupă un loc central în pedagogia Waldorf. În cadrul after school-ului, copiii vor fi expuși la diverse forme de expresie artistică, precum pictura, sculptura, muzica, modelajul, teatrul și dansul, pentru a-și dezvolta imaginația și creativitatea.




Integrarea mediului natural în ritmul vieții
Valorizăm relația copiilor cu natură și promovăm învățarea într-un mediu înconjurător natural. Joacă în aer liber indiferent de vremea de afară, grădina și seră cu plante și legume, curtea plină de flori și contactul permanent cu animalele sunt parte integrantă a experienței noastre educaționale. Avem mereu cel puțin două pisici, doi câini Tașa și Mună și patru acvarii cu pești.




Accent pe dezvoltarea echilibrată
Înțelegem importanța echilibrului între dezvoltarea intelectuală, emoțională și voința în educația copiilor noștri. Astfel, în activitățile și programele noastre, ne concentrăm pe dezvoltarea tuturor acestor aspecte fără a pune accentul pe invatatea cognitiva si temele pentru acasa asa cum se intampla in școlile si after school-urile tradiționale. Ne dorim copii destepti, curajosi si fericiti.




Autenticitate și sinceritate
Autenticitatea și sinceritatea sunt doi piloni fundamentali în comunicarea cu copiii. Prin a fi autentic, le arătăm copiilor că suntem oameni reali, cu emoțîi și trăiri proprii, ceea ce îi încurajează să își exprime și ei liber gândurile și sentimentele. Sinceritatea ne ajută să construim încredere reciprocă și să stabilim o bază solidă pentru relația noastră.

Beneficiile Afterschool-ului Waldorf
Copii fericiți și liniștiți
Oferim zi de zi un mediu cald și sănătos și îi primim mereu cu zâmbetul pe față și sufletul deschis. Fericirea copiilor este primul obiectiv al nostru și ceea ce contează cel mai mult pentru noi. Nimic nu e prea mult, prea greu, prea scump sau prea complicat când e vorba de fericirea lor. Iubirea, acceptarea, susținerea, încrederea, încurajarea sunt ceea ce oferim mereu iar atunci când ei se joacă și rad casă și curtea înfloresc de lumina. Cel mai frumos compliment și o confirmare a ceea ce am spus mai sus a fost când copiii, singuri și de sine putere, au decis să numească Grădina lui Peticel "raiul copiilor".
Dezvoltarea abilităților sociale
Afterschool-ul nostru încurajează interacțiunea socială, cooperarea și dezvoltarea abilităților de comunicare prin intermediul activităților de grup și proiectelor colaborative.
poza
Sprijin pentru dezvoltarea individuală
Prin abordarea noastră personalizată și înțelegerea nevoilor fiecărui copil, oferim sprijin și încurajare pentru dezvoltarea armonioasă a potențialului său unic.
poza
Dezvoltarea creativității și a imaginației
Afterschool-ul Waldorf oferă un mediu în care copiii sunt încurajați să-și exprime liber creativitatea și imaginația prin pictura, modelaj, muzică, teatru și alte activități artistice.
poza
Conectarea cu natura și mediu înconjurător
Prin activitățile noastre în aer liber și interacțiunea cu mediul natural, copiii noștri dobândesc o înțelegere mai profundă a relației lor cu natura și învață să o respecte și să o protejeze. Tinem cont mereu de ritmurtile naturale, de specificul anotimpurilor in care ne aflam precum si de ceea ce numim “epoci” in pedagogia Waldorf. Tot ceea ce facem este in stransa legatura cu periaoa anului in care ne aflam, cu energia acelei perioade si cu semnificatia ei psihologica si spirituala.
poza
Dezvoltarea abilităților practice
Afterschool-ul Waldorf oferă copiilor oportunitatea de a dezvolta abilități practice prin intermediul atelierelor de lucru manual, grădinii și altor activități practice, pregătindu-i pentru provocările vieții de zi cu zi.