top of page
separator.png

Lucrul pământului în curte și seră

Agricultura poate juca un rol important în formarea sentimentului de statornicie și a sentimentului de a fi acasă în cazul copiilor care lucrează pământul. În anii petrecuți în curtea noastră am scormonit fiecare centimetru de pământ, nimic nu a rămas așa cum a fost găsit. Am săpat, am plantat flori și plante, am îngrijit și ocrotit natură. Curtea a înflorit și este mai frumoasă că oricând, iar noi suntem mandrii  și fericiți. Nu numai că este iubită și apreciată de către copii dar și respectată. 

Lucrul pământului aduce multe beneficii, mai ales într-o lume de beton și plastic, în care “roșiile cresc în caserole pe rafturile supermarket-urilor”. Voi enumeră câte dintre ele mai jos, dar nu va gândiți că  la ele se rezumă totul.

Conexiunea cu natura: 

Lucrul în agricultură le permite copiilor să dezvolte o legătură profundă cu natura și cu mediul înconjurător. Această conexiune poate întări sentimentul de a fi parte a unui loc și de a avea o rădăcină stabilă într-o comunitate. Expresia a “prinde rădăcini” se referă la mai mult decat a avea unde să dormi noaptea, se referă la locul care crește odată cu tine.

 

Relația cu tradițiile și cultura locală: 

Agricultura poate fi adesea strâns legată de tradițiile și cultura locală. Prin participarea la activități agricole, copiii pot învăța despre istoria și moștenirea locului lor, ceea ce poate crea un sentiment de continuitate și legătură cu comunitatea lor. Poveștile despre cum bunicii noștri lucrau pamantul si trăiau din agricultura sunt nelipsite din Gradina lui Peticel.

 

Munca în echipă și responsabilitatea: 

Agricultura necesită adesea muncă în echipă și implică responsabilitatea față de pământ, animale și recolte. Copiii care lucrează în sera si gradina învață să colaboreze unii cu alții, să își asume responsabilități și să înțeleagă importanța muncii lor pentru succesul comunității.

 

Oportunități de învățare și dezvoltare personală: 

Agricultura oferă oportunități de învățare constantă și dezvoltare personală pentru copii. Aceștia pot învăța abilități practice și cunoștințe despre plante, animale, sol, tehnologii agricole etc. Această experiență poate contribui la dezvoltarea unei identități puternice și la sentimentul de a fi înrădăcinat într-un loc.

 

Sentimentul de contribuție și realizare: 

Copiii pot fi implicați în procesul de producție alimentară și pot vedea cum munca lor aduce beneficii. Nu exista satisfacție mai mare decat sa mananci spanacul sadit , îngrijit si cules de tine, dacă se poate direct din pamant, cu atat mai bine.

separator.png

Proiectul special "Sera magică"

Este primul an în care ne-am făcut curaj să amenajăm o seară. A fost mult de muncă dar satisfacțiile sunt pe măsură. De ce am avut nevoie de curaj? Pentru că este un proiect complex, costisitor, și riscant…Dacă nu faci ce trebuie totul se poate usca și în loc de seră magică o să ai deșertul dezolarii… 

Așadar, totul a inceout cu documentare. Am citit despre plantele pe care vrem să le creștem, ne-am documentat despre cum se amenajează pământul, ce compoziție este bună, cum se fertilizează… Apoi au urmat semințele de calitate, plantarea lor, îngrijirea rasadurilor și mutarea în seră a tinerelor plante.

Câteva luni mai târziu “Seră magică” și-a meritat numele. Am avut o producție inpresionanta de spanac, ceapă verde, usturoi, plante aromatice de tot felul, castraveți gigantici și roșii de toate culorile și formele, dulci și parfumate “aproape că cireșele” cum au spus micii grădinari. 

 

La toamna vom urmă cursul naturii și vom adună plantele uscate, le vom toca, le vom amestecă în pământ cu compostul de peste an și vom pregăti terenul pentru iarnă. Iar în primăvară o luăm de la capăt.

Abonați-va la site-ul nostru pentru a primi vești despre viitorele postări

Mulțumim că sunteți alături de noi!

Tel: 0756065970

Email: contact@gradinaluipeticel.ro

bottom of page