top of page
separator.png

În lumea magică a plantelor

Universul plantelor se arată celor ce știu să facă liniște-n sufletul și în mintea lor. O pajiște plină de flori poate să îți încânte privirea dar nu îi vei cunoaște fiecare secret decât dacă te vei opri o clipă din goana specifică orașului, din agitația vieții de zi cu zi și te vei apleca spre cele mai mici plante pe care în mod normal, la o simplă privire, nu le-ai observă. 

Despre plantele de leac am învățat în plin soare, într-o poiană de la munte, în apropierea sărbătorii de Sânziene de la alte femei care la rândul lor învățaseră de la bătrânii satului. Ai spune poate că o frunză nu mai mare decât degetul mic nu poate vineca o rana, nu poate trata o răceala sau nu poate aduce cel mai odihnitor somn. Însă dacă plantă este culeasă dintr-o zona curată, lăsată să crească în ritmul ei natural și adunată cu recunoștință, poate face minuni nu doar pentru corpul fizic ci și pentru sufletul omului. Agitația, frică, furia pot fi alungate cu ajutorul plantelor de leac. 

Copiilor le-am făcut cunoștință cu lumea plantelor după o plimbare în liniște în care am ascultat, am privit și am simțit cu palmele și tălpile fără să vorbim deloc între noi. I-am lăsat să o descopere singuri înainte de a le vorbi eu despre ea. Apoi ne-am așezat pe pământ și am respirat adânc, ridicând capul spre cer și lăsând razele blânde să se joace pe pleoapele închise. Și așa magia s-a înfăptuit. De aici, lucrurile au devenit din ce în ce mai interesante iar copiii din ce în ce mai dornici de astfel de experiențe. Am gustat o mulțime de plantute în stare crudă, inclusiv flori, am făcut ceaiuri, tincturi, creme, dulcețuri, siropuri, clătite și multe alte bunătăți. Să ceară un anumit ceai, sau un anumit ulei pus la macerat când întâmpină o răceală sau altă problema medicală a devenit un lucru firesc. 

Plantele nu sunt doar o sursă de vindecare, sunt un motiv de conectare, de bucurie, de recunoștință și frumusețe. Smerenia în fața acestei lumi mai puțin cunoscute este de dorit. Consumul lacom și culesul excesiv alterează încet, încet acest univers. Copiii învață să culeagă resposabil, cu blândețe, lucrându-și răbdarea de a aștepta că un fruct, o floare sau orice plata să se coacă în ritmul ei, exact așa cum trebuie și ei lăsați să crească. Când grăbim creșterea pierdem din calitățile și savoarea vieții. 

separator.png

Proiectul special "Sera magică"

Este primul an în care ne-am făcut curaj să amenajăm o seară. A fost mult de muncă dar satisfacțiile sunt pe măsură. De ce am avut nevoie de curaj? Pentru că este un proiect complex, costisitor, și riscant…Dacă nu faci ce trebuie totul se poate usca și în loc de seră magică o să ai deșertul dezolarii… 

Așadar, totul a inceout cu documentare. Am citit despre plantele pe care vrem să le creștem, ne-am documentat despre cum se amenajează pământul, ce compoziție este bună, cum se fertilizează… Apoi au urmat semințele de calitate, plantarea lor, îngrijirea rasadurilor și mutarea în seră a tinerelor plante.

Câteva luni mai târziu “Seră magică” și-a meritat numele. Am avut o producție inpresionanta de spanac, ceapă verde, usturoi, plante aromatice de tot felul, castraveți gigantici și roșii de toate culorile și formele, dulci și parfumate “aproape că cireșele” cum au spus micii grădinari. 

 

La toamna vom urmă cursul naturii și vom adună plantele uscate, le vom toca, le vom amestecă în pământ cu compostul de peste an și vom pregăti terenul pentru iarnă. Iar în primăvară o luăm de la capăt.

Abonați-va la site-ul nostru pentru a primi vești despre viitorele postări

Mulțumim că sunteți alături de noi!

Tel: 0756065970

Email: contact@gradinaluipeticel.ro

bottom of page